fbpx

We kennen allemaal nog wel de tijd van het solliciteren. De tijd die je gestoken hebt in het zoeken naar een vacature, het maken van de perfecte sollicitatiebrief, het opschonen van je Curriculum Vitae. Net zo belangrijk is het opstellen van een goede functieomschrijving voor de werkgever. Een aangrijpende en duidelijke personeelsadvertentie zorgt voor geschikte kandidaten. Maar hoe schrijf je die pakkende tekst?

De geschikte kandidaat

Het uiteindelijke doel van een vacature is om de geschikte kandidaat de functie te laten vullen. Houd dus tijdens het opstellen van de functieomschrijving duidelijk in je hoofd wat voor persoon je zoekt. Je wilt in ieder geval de vaste eisen erin hebben als het gaat over kennis op het vakgebied. Het is ook gebruikelijk om aan te geven wat voor persoon je in je team wilt. Ben je gefocust op een harde werker met volledige focus op taken. Of zoek je iemand die creatief meedenkt in het proces?

Deze onderwerpen kan je met bulletpoints uitlichten. Met een lijstje hou je het namelijk overzichtelijk voor de geïnteresseerden en filter je de juiste kandidaten er gelijk uit.

Om vervolgens deze kandidaat ook geïnteresseerd te krijgen in jouw vacature is het belangrijk om te weten wat jouw doelgroep aanspreekt. Doe onderzoek binnen je eigen bedrijf, of zoek online informatie op over je doelgroep – er zijn veel onderzoeken en tips over te vinden. Verwerk de belangen in je functieomschrijving: jij hebt hen immers ook wat te bieden!

Vacature

Val op!

Nu je over hebt gebracht wat jij zoekt in je toekomstige werknemer en wat je deze kan bieden, is het tijd om ze over te halen. Jouw bedrijf is het leukste natuurlijk! Wees enthousiast en creatief. Natuurlijk is het belangrijk om professioneel over te komen, maar zorg ook dat je opvalt! Dit kan je doen door een pakkende foto bij de vacature te plaatsen of een representatieve quote neer te zetten. Vertel over de vrijdagmiddagborrel of over jullie unieke sfeer. Laat maar komen die sollicitaties!.

Opvallen tijdens solliciteren

Ready, set, solliciteren

Je hebt de functie zo helder mogelijk omschreven en met je pakkende tekst heb je de aandacht van de kandidaten getrokken. Nu is het van belang dat zij de volgende stap zetten: het solliciteren zelf! Zorg er dus voor dat je toewerkt naar actie. Maak dit niet moeilijker dan het hoeft te zijn. Beschrijf wat je verwacht van de kandidaat: moet er naast een cv ook een motivatiebrief geleverd worden? Waar kan de kandidaat deze naartoe sturen? Een e-mailadres of sollicitatiepagina kan je gelijk klikbaar onderaan de pagina zetten.

Zet daarnaast ook informatie van de contactpersoon in de vacature. Het is fijn te weten naar wie je je cv en brief stuurt, en bij wie je terecht kan met eventuele vragen.

Het is dus erg belangrijk hoe je je vacature opstelt. Door deze tips in het hoofd te houden tijdens het schrijven van de vacaturetekst, is de wervingsprocedure aan beide kanten gemakkelijker en misschien zelfs korter. Daarnaast groeit de kans dat de sollicitanten de juiste kandidaten zijn voor de functie die jij gevuld wilt hebben.

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484