fbpx

De vitaliteit op de werkvloer wordt steeds belangrijker. Je krijgt niet alleen energiekere werknemers, maar het werkt voor iedereen ook prettiger. Fitte werknemers bruisen van de energie en verzetten meer werk dan de niet-fitte werknemers. Maar hoe kan je de vitaliteit op de werkvloer nou verbeteren? Hier vijf tips die kunnen helpen bij de vitaliteit op de werkvloer.

Micropauzes voor vitaliteit

Tijdens een werkdag heb je vaak maar één of twee pauzes. Dit zijn vaak lange pauzes waardoor je na de pauze weer voor een paar uur aan het werk gaat. Je zit hierdoor een lange tijd op dezelfde plek. Door het nemen van micropauzes verbeter je de vitaliteit op de werkvloer. Ook kun je zelf beslissen wanneer je een pauze in last. Loop even een klein rondje of zorg ervoor dat je even bij je werkplek weg gaat. Deze micropauzes zorgen ervoor dat je niet voor een langere tijd op dezelfde plek zit. Je verzet hierdoor uiteindelijk meer werk, omdat je meer beweging krijgt tijdens het werk. Dit stimuleert de vitaliteit op de werkvloer.

Healthy maaltijden

Gezonde maaltijden zijn helemaal een hype op dit moment. Ook is het een belangrijke basis voor de vitaliteit op de werkvloer. Organisaties bieden steeds vaker maaltijden aan of ze zoeken naar een alternatief. Werknemers maken vaak geen gebruik van de maaltijden omdat ze het niet lekker vinden of omdat ze met een allergie zitten. Je kunt tegenwoordig als werkgever makkelijk bonnen aanbieden die je alleen kan inleveren tegen gezonde producten. Je kan ook een gezonde kantine aanbieden met verschillende gezonde maaltijden. Zo is er voor iedereen wel wat!

Flexibele werktijden

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van flexibele werktijden. De werknemers kunnen zelf inplannen wanneer ze aan het werk gaan. Het voordeel hiervan is dat je veel minder stress hebt. Zorg er elke week voor dat je een half uur gaat zitten om je week in te plannen. Hierdoor vermijdt je stress en kan je de week efficiënter besteden. Bijna iedereen werkt tegenwoordig met een urenregistratie app, deze is makkelijk hier aan te vragen.  Je krijgt door de flexibele uren meer balans tussen werk en privé.

Nuttig gebruik van de lunchpauzes

Wij blijven veel te veel op onze werkplek zitten. De enige beweging die we krijgen is naar de kantine.  Je kan de pauze beter gebruiken om even met je collega’s een korte wandeling te maken. Of wanneer je wil bijkletsen met je collega’s zou je dit in frisse buitenlucht kunnen doen. Je kan beter je gedachten verzetten en je hebt vaak even andere gesprekken met je collega’s. Frisse buitenlucht stimuleert het werk, zet dus ook vaker je raam open op het kantoor.

Goede voorbeeld geven op de werkvloer!

Als je wil dat de vitaliteit op de werkvloer verbeterd moet je als werkgever natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Je zal merken dat je werknemers snel volgen. Vertel ze dan ook niet alleen over vitaliteit maar begeleid ze ook bij dit proces. Laat je medewerkers zien waarom vitaliteit zo belangrijk. Ga met ze in gesprek en haal er een deskundige bij.

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484