fbpx

Je hoort het steeds vaker: mensen kampen met een burn-out. Dit wordt vaak gelegd op het drukke leven van die persoon. Echter heeft het ook te maken met jouw eigen grenzen bewaken, waardoor je meer aan kan en jouw werkzaamheden afgerond krijgt. Als je gedurende jouw werkzaamheden erachter komt dat je het allemaal niet meer aan kunt, is het goed om dit tijdig door te hebben, zodat je een burn-out kunt voorkomen. Maar hoe doe je dit? Met slechts enkele handvatten kun jij het leven weer aan.

Herken tijdig het probleem

Een burn-out kan jouw leven in een klap veranderen. Als je vaak stress ervaart, is het belangrijk dat je dit leert herkennen en de signalen ook serieus neemt. Hoewel jouw collega’s nog fris en fruitig zijn, kan het wel degelijk zijn dat jij wel een probleem hebt. Ieder persoon ervaart situaties anders door een ander energieniveau, talenten en het karakter. Het kan daarom zijn dat de werkzaamheden jou wel stress opleveren en je eraan onderdoor kunt gaan. De werkdruk moet je daarom zien te vermijden, zodat je langer door kunt gaan. Blijf daarbij ook voldoende bewegen en neem de rust die je nodig hebt. Zo blijf je gezonder

Praten met collega’s en vrienden lucht op

Het is daarbij ook van belang dat je erover praat met vrienden of collega’s. Als je denkt dat je een burn-out hebt of er tegenaan zit, is het goed om jouw hart te luchten. Soms kom je er dan ook achter dat er meer mensen zijn die de werkdruk ervaren en daarnaast kom je er zelf vaak achter wat de ernst van de klachten daadwerkelijk is. Door er met collega’s over te praten kun je vaak ook tot oplossingen komen, waardoor je wellicht nog nieuwe tips krijgt om ermee om te kunnen gaan. Als jouw collega’s het weten, zal er immers ook op een andere manier met jou om worden gegaan op de werkvloer.

Hoe voorkom je een burn out

Pak de oorzaak van het probleem aan

Als je van jezelf al weet dat je een burn-out hebt, maar ergere klachten wilt voorkomen, dan zijn er veel verschillende therapieën en oefeningen te vinden die jou hierbij kunnen helpen. Denk hierbij aan hardlopen of juist een teamsport waardoor je je kunt focussen op geheel andere dingen en minder bezig bent met werk. Daarnaast kunnen slechts enkele sessies bij een psycholoog jou ook helpen. Hierdoor ga je terug naar de oorzaak, waarbij je handvatten krijgt om het in de toekomst anders aan te pakken. Zo kun je jouw eigen grenzen aan bewaken en heb je er voldoende profijt van in de rest van jouw loopbaan. 

Breng het in kaart

Helaas komt het maar al te vaak voor dat personeelsleden toch te maken krijgen met burn-out klachten. Leer patronen herkennen en wees dit voor. Deze klachten zijn goed te herkennen door het bijhouden van verzuim. Neemt het verzuim toe op de werkvloer? Dan is mogelijk de werkdruk te hoog of spelen er persoonlijke zaken. Breng verzuim duidelijk in kaart, en wees grotere problemen voor.

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484