fbpx

In een land dat bekend staat om zijn bloeiende tulpenvelden, iconische molens en culturele rijkdom, speelt de viering van nationale feestdagen een grote rol in het behouden van tradities en het bevorderen van de gemeenschapsgeest. Het jaar 2024 in Nederland belooft weer een kalender vol feestelijke gelegenheden. Om je te helpen bij het plannen van deze speciale dagen en het beheren van je tijd, hebben we bij Haaer.nl een handig overzicht samengesteld van alle officiële feestdagen in Nederland voor het jaar 2024.

Wettelijke feestdagen 2024

Jaarlijks stelt Haaer een overzicht van de wettelijke feestdagen op. Hieronder is te zien op welke feestdagen je in 2024 vrij bent volgens de wet. Let op: check altijd je CAO of arbeidsovereenkomst. In sommige gevallen kan het namelijk zo zijn dat je toch aan het werk moet.

1. Nieuwjaarsdag – maandag, 1 januari 2024

Het nieuwe jaar begint met Nieuwjaarsdag. Deze dag biedt een kans voor reflectie, vernieuwing en vreugdevolle vieringen. Het is een officiële feestdag waarop velen vrij nemen van werk. Maar hoe houd je al deze vrije dagen bij? Met Haaer.nl kunnen werknemers makkelijk en gratis hun vakantie-uren en -dagen bijhouden. Zo start je het nieuwe jaar georganiseerd en stressvrij.

2. Goede Vrijdag – vrijdag, 29 maart 2024

Goede Vrijdag is een van de belangrijkste dagen in de christelijke kalender, waarop de kruisiging van Jezus Christus wordt herdacht. Hoewel het geen officiële feestdag is, krijgen veel werknemers in Nederland wel vrij. Via Haaer.nl kun je eenvoudig bijhouden of je op deze dag werkt of vrij bent.

3. Pasen – zondag, 31 maart en maandag, 1 april 2024

Pasen is een feestelijke tijd vol tradities, van eieren zoeken tot het delen van een heerlijke Paasbrunch. Beide Paasdagen zijn officiële vrije dagen in Nederland. Zorg dat je ze niet vergeet door ze in Haaer.nl in je persoonlijke kalender te zetten.

4. Koningsdag – zaterdag, 27 april 2024

Koningsdag is een van de meest gevierde feestdagen in Nederland. Het hele land kleurt oranje en viert de verjaardag van Koning Willem-Alexander met straatfeesten, vrijmarkten en concerten. Dit is een perfecte gelegenheid voor een lang weekend, en met Haaer.nl kun je eenvoudig zien hoeveel vakantiedagen je nog hebt om hiervan te genieten.

5. Bevrijdingsdag – zondag, 5 mei 2024

Elke vijf jaar is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag voor iedereen. In 2024 valt deze feestdag op een zondag, dus het is belangrijk om te controleren hoe dit je werkweek beïnvloedt. Met Haaer.nl kun je dit eenvoudig doen.

6. Hemelvaartsdag – donderdag, 9 mei 2024

Hemelvaartsdag, de dag waarop de hemelvavaart van Jezus Christus wordt herdacht, is een officiële vrije dag in Nederland. Dit is vaak een kans voor een lang weekend weg. Zorg dat je deze vrije dagen inplant en goed in de gaten houdt met Haaer.nl.

7. Pinksteren – zondag, 19 en maandag, 20 mei 2024

Pinksteren, dat de komst van de Heilige Geest viert, is een andere feestdag waarop veel Nederlanders vrij zijn. Beide Pinksterdagen zijn officiële vrije dagen. Met Haaer.nl kun je eenvoudig bijhouden hoe deze vrije dagen je werkschema beïnvloeden.

8. Kerstmis – woensdag, 25 en donderdag, 26 december 2024

Kerstmis is een tijd van samenzijn met familie, het uitwisselen van geschenken en het genieten van heerlijke maaltijden. Beide Kerstdagen zijn officiële vrije dagen in Nederland. Met Haaer.nl hoef je je geen zorgen te maken over het bijhouden van deze vrije dagen, wij doen het voor je.

Overige (niet-wettelijke) feestdagen 2024

Feestdagen die in 2023 als niet-wettelijk worden geacht, maar misschien wel interessant zijn om in de agenda te zetten luiden als volgt:

 • Driekoningen: zaterdag, 6 januari 2024
 • Valentijnsdag: woensdag, 14 februari 2024
 • Carnaval: zondag, 11 februari tot en met dinsdag, 13 februari 2024
 • Zomertijd: zondag, 31 maart 2024
 • Secretaressedag: donderdag, 18 april 2024
 • Dag van de Arbeid: woensdag, 1 mei 2024
 • Dodenherdenking: zaterdag, 4 mei 2024
 • Moederdag: zondag, 12 mei 2024
 • Vaderdag: zondag, 16 juni 2024
 • Prinsjesdag: dinsdag, 17 september 2024
 • Dierendag: vrijdag, 4 oktober 2024
 • Wintertijd: zondag, 27 oktober 2024
 • Halloween: donderdag, 31 oktober 2024
 • Sint Maarten: maandag, 11 november 2024
 • Sinterklaas: donderdag, 5 december 2024
 • Koninkrijksdag: zaterdag, 15 december 2024
 • Naturalisatiedag: zaterdag, 15 december 2024
 • Oudjaarsdag: dinsdag, 31 december 2024

 

Wel of geen vrije dag?

Veel bedrijven beschouwen feestdagen als vakantiedagen. Je bent dan vrij zonder dat je verzamelde vakantiedagen verliest. Soms is dit echter niet het geval omdat het niet verplicht is, en per bedrijf een andere arbeidsovereenkomst of cao geldt. Het is daarom aan te raden deze goed te bekijken.

Is 4 mei een vrije dag?

Omdat de dag van de Dodenherdenking niet wettelijk is aangemerkt als een officiële vrije dag, worden werknemers op deze dag vaak gewoon op de werkvloer verwacht.

Is 5 mei 2023 een vrije dag?

Bevrijdingsdag wordt door de overheid weliswaar als wettelijke feestdag aangemerkt, maar het ligt nog steeds aan de werkgever/cao of werknemers vrij zijn. Bij Bevrijdingsdag geldt dat elke 5 jaar als lustrumjaar een officiële wettelijke feestdag wordt gezien en in veel cao’s krijgen werknemers deze dag vrij. Dit vindt pas weer plaats in 2025. Benieuwd of dit het geval is voor jou? Controleer het even in je eigen cao. Heb je deze niet, is het aan de werkgever.

Controleer altijd je arbeidsovereenkomst of CAO

Aan te raden is om de inhoud van jouw arbeidsovereenkomst of cao goed door te nemen om duidelijk te hebben op welke vrije dagen jij recht hebt. Voor de ene sector geldt hele andere regels dan voor de andere sector. Zo moet in de horeca vaak juist op feestdagen doorgewerkt worden en loopt de zorg altijd door.

Vraag gemakkelijk verlof aan met de Haaer app

Het is duidelijk dat 2024 een jaar vol festiviteiten en vrije dagen zal zijn. Het bijhouden van al deze data kan echter een uitdaging zijn. Daarom is Haaer.nl er om je te helpen. Werknemers kunnen met onze tool makkelijk en gratis hun vakantie-uren en -dagen bijhouden. Dit maakt het plannen van je vrije dagen en vakanties veel eenvoudiger en overzichtelijker.

Voor werkgevers is het beheren van verlof, verzuim en gewerkte uren van alle werknemers een enorme taak. Haaer.nl kan je hierbij helpen. Probeer onze service 14 dagen gratis uit en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn. Onze gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide functies maken het beheer van werktijden een fluitje van een cent.

Of je nu een werknemer bent die zijn vakantiedagen wil bijhouden of een werkgever die het overzicht wil behouden over de werktijden van zijn team, Haaer.nl is de oplossing voor jou. We zijn er om het leven een beetje makkelijker te maken in een wereld die vaak hectisch en onvoorspelbaar kan zijn. Probeer Haaer.nl vandaag nog en maak van 2024 jouw meest georganiseerde en stressvrije jaar tot nu toe.

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484