fbpx

Door de uitbraak van het Covid-19 virus hebben we het thuiswerken meegenomen naar 2021. Ondanks dat alles hetzelfde leek te blijven, zijn er toch wat veranderingen geweest die per 2021 zijn gaan gelden of er nog aan zitten te komen. Iets wat wel hetzelfde is gebleven is het feit dat de gezelligheid op kantoor gemist wordt en er nog steeds gezocht wordt naar een juiste balans tussen werk en privé. In deze blog houden we je op de hoogte van de laatste veranderingen en helpen we je met tips het thuiswerken door.

Wat is er in 2021 veranderd?

Reiskostenvergoeding

Een belangrijke verandering op het gebied van thuiswerken is de reiskostenvergoeding. Waar je in 2020 wellicht nog een reiskostenvergoeding kreeg (ondanks je thuis aan het werk was), zit het er in 2021 dik in dat je deze niet meer krijgt. Afgelopen zomer maakte de Belastingdienst namelijk bekend dat werkgevers vanaf 1 januari 2021 reiskosten enkel onbelast mogen vergoeden voor dagen waarop de werknemer daadwerkelijk naar zijn werk reist. Hierbij mag de werkgever alleen een vaste reiskostenvergoeding geven wanneer een werknemer in een kalenderjaar minimaal 128 dagen naar het werk moet reizen.

Afgelopen jaar kozen veel werkgevers ervoor om de reiskosten te blijven vergoeden om andere kosten, die de werknemer thuis extra gingen maken, te dekken. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitskosten of koffie. In 2021 kunnen werkgevers er voor kiezen om dit over te zetten naar een thuiswerkvergoeding. Zo’n symbolisch bedrag van ongeveer €2 per dag is niet verplicht, maar zal wel erg gewaardeerd worden door je personeel.

Wettelijk recht op thuiswerken

Ondanks dat thuiswerken de norm is geworden, worden werknemers soms nog verplicht om op kantoor te werken. In de afgelopen twee maanden kwamen er bij de FNV bijna 400 meldingen binnen van werknemers die verplicht naar het werk moesten komen, terwijl thuiswerken ook mogelijk was. Hierdoor pleit de FNV nu voor een wettelijk recht op thuiswerken. Op deze manier kunnen bedrijven harder aangesproken worden of kunnen er andere maatregelen genomen worden.

Tips voor het thuiswerken

Met de huidige cijfers en maatregelen lijkt er op dat het thuiswerken nog wel een tijdje de norm blijft. Daarom zetten wij nogmaals een aantal tips op een rijtje waardoor jij ook in 2021 zo effectief mogelijk aan het werk kan gaan.

Inrichten van je thuiswerkplek en je virtuele werkplek

Zonder de juiste spullen kun je thuis niet effectief aan het werk. Het is dus belangrijk om thuis goed je werkplek in te richten om zo effectief en efficiënt mogelijk te werk te kunnen gaan. 

  • Probeer een vaste werkplek aan te houden en schaf daarbij een comfortabele stoel en bureau aan.
  • Gebruik een noise cancelling koptelefoon, zodat je niet afgeleid kunt worden door dingen die om je heen gebeuren.
  • Een goede virtuele werkplek zorgt ervoor dat je goed contact kunt houden met je collega’s. Integreer daarom bijvoorbeeld een communicatieprogramma. Gebruik bijvoorbeeld Slack of Microsoft Teams. Hiermee kun je eenvoudig en snel contact leggen met je collega’s. 
werkplek

Communicatie

Het grootste nadeel van thuiswerken is dat je niet samen met je collega’s even kunt babbelen op kantoor. Natafelen over het weekend, activiteiten of tripjes is niet meer mogelijk. Ook kun je minder gemakkelijk een collega om hulp vragen wanneer je ergens niet uitkomt. Gelukkig kun je virtueel communiceren maar dat is vaak toch lastiger.

  • Zorg dat er ruimte is voor small talk. Dit wordt in deze tijd namelijk extra gemist. Plan bijvoorbeeld momentjes voor korte videocalls met een paar collega’s. Tip: gebruik hiervoor leuke stellingen, vraagstukken of dilemma’s! Zo leer je je collega’s ook een keer van een andere kant kennen.
  • Probeer met meerdere vragen te videobellen. Tijdens een video call kun je gemakkelijker vragen stellen en er direct een uitleg bij geven. Op deze manier voorkom je miscommunicatie en kan je collega hier gemakkelijker antwoord op geven.

Zoek balans tussen werk en privé

Thuiswerken heeft vaak vele voordelen. Je kunt later opstaan, geen woon-werk verkeer en vaak een hogere productiviteit omdat je niet snel gestoord wordt. Maar het nadeel is dat werknemers het vaak moeilijk vinden om te stoppen.

  • Zorg voor een goede planning. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en kan je je dag met een voldaan gevoel afsluiten. Plan in je agenda ook je pauzes in en zorg er voor dat je die ook neemt.
  • Ben je klaar met een bepaalde taak? Ga dan bijvoorbeeld even koffiezetten of loop een rondje door je huis om even te ontspannen. Wanneer je dit doet maak je je hoofd leeg en ga je weer fris van start met een nieuwe taak. 
  • Probeer een aparte ruimte in je huis in te richten als werkplek. Zo zorg je er voor dat je werk en vrije tijd makkelijker gescheiden kunt houden. Zo voorkom je dat je in het weekend het gevoel hebt dat je nog werk moet verrichten.

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484