fbpx

Wie houdt er niet van; het opnemen van vakantiedagen. Naast dat vrije tijd voor jezelf fijn is blijkt uit onderzoek dat dit ook heel gezond is. Het menselijk lichaam kan namelijk tot op een bepaald punt dingen verdragen. Ontspanning is de sleutel om jezelf mentaal fit te houden. Toch blijkt uit onderzoek van mkbservicedesk dat veel mensen een sloot aan vrije dagen open laten staan.

Vakantiedagen

17 miljoen vakantiedagen

Iedereen in Nederland krijgt, bij wet, wettelijke vakantiedagen toegekend. Deze wettelijke vakantiedagen worden opgebouwd aan het aantal uur dat je per week werkt. In deze rekenmachine kan je jouw vakantiedagen berekenen. Uit onderzoek blijkt dat 17 Miljoen dagen per jaar blijven liggen. Het onderzoek toont aan dat 15% van de respondenten 10 dagen per jaar open laten staan. Redenen die zij benoemen zijn: “Het gevoel dat ze niet gemist kunnen worden op kantoor”, “Lukt niet om alle vakantiedagen op te maken” en “Niet zoveel vakantiedagen nodig”. Wij gaan deze redenen voor je ontkrachten en aangeven waarom de vakantiedagen heel belangrijk zijn!

Zorg voor een vervanger tijdens jou vakantieperiode

De meest voorkomende reden is dat werknemers voelen dat ze niet gemist kunnen worden op kantoor. Het is daarom belangrijk om ver voor je vakantieperiode collega’s op de hoogte te brengen van jouw taken. Focus vooral op een collega die mogelijk jouw taken zou kunnen overnemen. Indien jij vakantiedagen wil opnemen dan kan je hem aanwijzen als een tijdelijke vervanger. Naast dat vakantiedagen opnemen voor jezelf fijn is, is het ook in het voordeel van jouw leidinggevende. Een uitgeruste werknemer is veel productiever en zit beter in zijn vel.

Waarom je al jouw vakantiedagen moet opnemen

Er zijn verschillende redenen waarom je al jouw vakantiedagen moet gebruiken. Zo moet het menselijk brein geprikkeld worden en nieuwe dingen blijven ontdekken. Wanneer je in week in, week uit dezelfde sleur blijft hangen dan heeft dit invloed op jouw mentale fitheid.

Ook kan je vakantiedagen gebruiken om jezelf op te laden of om tijd door te brengen met familie en vrienden. Deze momenten zorgen ervoor dat je lichaam uitrust en tegelijk voor een positieve mindset. Dit alles zorgt voor een betere versie van jezelf en daar heeft iedereen wat aan. Jijzelf natuurlijk, maar ook jouw leidinggevende. Een werknemer die goed in zijn vel zit werkt veel productiever.

Hoe zet je de vakantiedagen het meest optimaal in?

Het antwoord op deze vraag is: er is geen optimale manier om vakantiedagen in te zetten. Wellicht zijn van de categorie mensen die aangeven: “lukt niet om alle vakantiedagen op te maken” wel teveel bezig met het optimaal inzetten van vakantiedagen. Onze tip is denk hier niet teveel over na en zet ze in om bijvoorbeeld een lekker lang weekend te hebben. Of misschien een leuk dagje weg met je familie of vrienden. Het is niet noodzakelijk om een specifieke reden op te geven wanneer je gebruik wil maken van een vrije dag. Wil je een duidelijk inzicht in jouw verlofdagen? Overweeg dan gebruik te maken van een handige verlofapp die dit voor je bijhoudt.

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484