fbpx

Een verhuizing kan een hoop tijd en kosten met zich meebrengen. Wanneer je verhuist naar een andere gemeente of een andere stad kan dit enorm tijdrovend zijn. Los van het feit dat je de gehele dag spullen van A naar B moet brengen. Kan hier ook een enorme planning aan vooraf gaan. Denk hierbij aan het veilig opbergen van breekbare spullen, het regelen van verhuiswagens het inladen van de meubels. In Nederland heb je recht op gemiddeld twee verlofdagen om te verhuizen. Vaak wordt dit ook benoemd in je CAO. Deze twee dagen zijn vaak niet genoeg om een complete verhuizing te realiseren. Gebruik daarom de weekenden en avonduren om alvast een deel van de inboedel klaar te zetten. Daarnaast kan er veel tijd worden bespaard door al het servieswerk alvast in te pakken. De verlofdagen kan je vervolgens letterlijk gebruiken om te verhuizen.

Aangezien een verhuizing vaak noodzakelijk is is hiervoor vaak een verhuisregeling opgenomen in de CAO. Of deze regeling ook van toepassing is op jou is afhankelijk van een aantal factoren. Zo heeft dit van grote invloed of je én in welke CAO je baan valt.

Verlofdagen om te verhuizen

Wanneer je beroep valt onder een CAO staat hier vaak wel iets over in vermeld. In je CAO wordt aangegeven op hoeveel verlofdagen jij recht hebt om te verhuizen. Gemiddeld mag je als werknemer zo’n twee dagen per jaar hiervoor opnemen. Je loon wordt in dit geval gewoon doorbetaald en deze dagen worden niet afgetrokken van je reguliere verlofdagen. Daarnaast houd je gewoon recht op je vakantiedagen. Deze dagen vallen niet onder je reguliere verlofdagen maar deze vallen onder bijzonder verlof.

Mocht dit niet in je CAO aangegeven worden, omdat deze bijvoorbeeld niet aanwezig is dan kan je ook andere documenten raadplegen. Denk hierbij aan je arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement. Hoelang je recht hebt op dit bijzonder verlof is afhankelijk van je eigen CAO, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement.

Maak slim gebruik van je bijzonder verlof

Afhankelijk van je CAO, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement is er vaak wel iets te regelen als het gaat om verhuisverlof. Wanneer er geen verhuisdagen staan opgenomen in de genoemde documenten dan valt er vaak alsnog wel wat te regelen met je werkgever. Vraag dit daarom ook altijd even na bij je leidinggevende of werkgever.

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484