fbpx

Iedereen heeft er wel eens last van: Na een druk weekend is de maandag weer aangebroken. Het is vroeg en nog donker buiten. Het liefst blijf je de hele dag in bed liggen, maar je moet vandaag toch echt weer naar kantoor. Na de zoveelste wekker besluit je toch uit je bed te stappen en maakt je je na een bak koffie klaar om naar werk te vertrekken. Daar eenmaal aangekomen valt het uiteindelijk toch allemaal mee en vliegt de dag voorbij.

Werkgeluk in tijden van de coronacrisis.

Toch is dit niet bij iedereen het geval. Volgens onderzoek van 2DaysMood ervaarde in de periode februari tot en met mei 2020 gemiddeld maar liefst 39% van de Nederlanders een ongelukkige stemming op het werk, veroorzaakt door ontevredenheid en stress. Dit komt natuurlijk mede door de gevolgen die de coronacrisis met zich mee brengt. Zo werden als voornaamste redenen gegeven dat collega’s geen hogere werkdruk ondervonden, de balans tussen werk en privé verstoort raakte en werknemers zich niet meer verbonden voelde met de mensen om zich heen. Dit terwijl er in 2019 nog de hoogste score werd gegeven aan het hebben van goede relaties met collega’s.

De hoogste scores werden in deze periode gegeven aan het geloof van de manager in het werk van de werknemer. Daarnaast werd er voldoende informatie vanuit de organisatie over belangrijke zaken en ontwikkelingen gegeven en lieten managers zien dat zij geven om het welzijn van hun personeel.

Hoe zorg je er voor dat je weer gelukkig wordt op de werkvloer?

Maar hoe zorg je er (misschien wel samen met je collega’s) voor dat jij weer gelukkig wordt op de werkvloer?

Misschien wel een van de belangrijkste factoren voor werkgeluk is dat je je gesteund en gewaardeerd voelt door bijvoorbeeld jouw manager, werkgever of collega. Vraag dus eens om feedback en laat ook aan anderen weten dat je hun werk waardeert. Zo zorgen jullie samen voor een positieve en inspirerende sfeer op de werkvloer.

Daarnaast moet je het altijd aan kunnen geven wanneer je ergens tegen aan loopt op het werk. Tenslotte is jouw werkgever medeverantwoordelijk voor het feit dat jij met plezier naar je werk gaat. Heb jij een idee hoe het werkplezier bevordert kan worden? Kom dan vooral met suggesties hoe zij het werkgeluk wellicht kunnen faciliteren.

Ligt jouw gebrek aan plezier op het werk niet aan de werkomgeving, maar zegt jouw onderbuikgevoel dat je niet op de juiste plek of in de juiste functie zit? Wees dan niet bang om het roer eens om te gooien. Je hebt zelf de regie in handen wanneer het gaat om werkgeluk, maar vaak is het moeilijk om zo’n onzekere stap te zetten. Wees niet bang en ga opzoek naar wat je echt wil bereiken op het gebied van je carrière. Of het nou gaat om een complete omscholing of een andere functie binnen het bedrijf waar je momenteel al werkzaam bent: zodra jij jouw nieuwe plek gevonden hebt, zal je zonder spijt terug kijken op de dappere beslissing die je destijds genomen hebt.

Werkgeluk bereikt
HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484