fbpx

Wij horen het best vaak om ons heen “mijn vakantie zit er weer op en ik heb maandag echt geen zin om weer te werken”. Dit zal menig persoon bekend in de oren klinken, maar hoe zit dit precies? Echte cijfers bestaan er niet, maar uit kleine onderzoeken is gebleken dat zo’n 60% van de werkende Nederlanders last heeft van deze zogeheten Afterholidaydip. De zogeheten Afterholidaydip kan zelfs een aantal klachten met zich meebrengen. Denk hierbij aan somberheid, stress en zelfs verdriet. Uit kleine onderzoekjes is gebleken dat het grootste dieptepunt zich in de zondagavond bevindt wanneer men de maandag daarop weer aan de bak moet. En dit is vreemd, want wanneer de maandag eenmaal aanbreekt en men weer aan het werk gaat zij vaak binnen een dag alweer gewend zijn aan het ritme. Het bijpraten met collega’s en het uitwisselen van vakantieverhalen maakt een hoop goed.

Eigenlijk praat men zichzelf dus een afterholidaydip aan, gemiddeld gesproken zitten de meeste personen binnen één dag alweer in hun oude ritme. Dus waar maken we ons dan zo druk om? Wij hebben een korte lijst samengesteld met een aantal tips, hierdoor kan jij na je vakantie weer met een rustig gevoel aan het werk.

Bereid je vakantie goed voor, juist op je werk

De week voordat je vakantie begint wil je hier eigenlijk al rekening mee houden. Op kantoor is dit een bekend fenomeen, de vrijdag voordat de vakantie begint van je collega’s zie je ze hollen en vliegen om hun werk op tijd af te krijgen. Dit is ontzettend zonde en (hopelijk) helemaal niet nodig. Begin twee weken (of drie) voor je vakantie alvast en streep elke dag een taakje af van je agenda. Punten zoals het afwezigheidsbericht in je mail zijn van die dingetjes die nog even op het laatste moment geregeld moeten worden. Compleet overbodig want deze kan je gewoon instellen op een datum en tijdstip. Rond juist de kleine taakjes al vroeg in de week af zodat je hier niet meer over na hoeft te denken. Overdracht van belangrijke projecten heb je waarschijnlijk al ruimschoots van de voren gedaan.

  • Zorg ervoor dat je belangrijke projecten al ruimschoots voor je vakantie hebt overgedragen. Hierdoor voorkom je dat je mailtjes of berichten binnen krijgt in je vakantie. Vragen over het project kan je de weken dat je nog op het werk bent rustig beantwoorden. Daarnaast is dit ook prettig voor je collega’s, zij kunnen namelijk lekker doorwerken aan het project omdat ze goed op de hoogte zijn. Dit voorkomt ook dat jij overspoeld raakt in het werk nadat je terugkomt van vakantie.
  • Neem bij voorkeur 3 weken voor je vakantie geen nieuwe projecten meer aan. Hierdoor raak je overspoeld met informatie en is het lastig om tot rust te komen. Hier moeten we wel bij zeggen; het ligt er wel aan wat voor project dit is en dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
  • Je laatste werkweek wil je eigenlijk al je werk overdragen aan je collega’s. Hierdoor kan jij inspringen waar nodig of waar onduidelijkheden zijn. Je collega’s kunnen dit waarschijnlijk ook waarderen terwijl jij van je vakantie geniet want ingewikkelde vraagstukken kunnen ze nog even met je overleggen.
  • Maak een takenlijst voor je collega’s; hierdoor kan jij belangrijke punten écht overdragen aan je collega’s en hierdoor weet jij 100% zeker dat deze afgerond worden. Wanneer je terug komt van vakantie en je ziet het prio lijstje op afgerond staan brengt dit gelijk een voldaan gevoel met zich mee.
  • Wil je super relaxt je werk weer oppakken na je vakantie? Stel je afwezigheidsbericht van je mail nooit in op de exacte datum waarop je werkdag weer begint. Hierdoor zal je mailbox volstromen op de dag dat je weer begint op kantoor. Deze twee dagen kan je goed gebruiken om bij te praten met je collega’s die je werk hebben overgenomen en je mail rustig door te nemen. Belangrijke mailtjes kan je op deze manier alvast voorbereiden en klaarzetten. Op de dag dat je out of office bericht verloopt kan je de mailtjes de deur uit doen.

Plannen, plannen en nog eens plannen

Het moge wel duidelijk zijn dat de vakantiedip of afterholidaydip voor een groot gedeelte te voorkomen is. De sleutel tot succes is een duidelijke planning waardoor jij met een rustig gevoel op vakantie kunt gaan. Om je hier nog een extra handje mee te helpen hebben wij een Verlof Applicatie gebouwd. Deze App helpt jou bij het maken van een duidelijke vakantieplanning en neemt het plannen van je vakantie van A tot Z uit handen. Het doorgeven van je vakantiedagen is hierdoor een fluitje van een cent. Ook wanneer jouw werkgever helemaal geen gebruik maakt van Haaer.

  • Maak een gratis account aan (voor werknemers)
  • Voeg je contract toe aan je account
  • Je opgebouwde vakantiedagen zijn altijd inzichtelijk
  • Stuur je werkgever een mail met je opgebouwde vakantiedagen
  • Neem je vakantiedagen op wanneer het jou uitkomt!

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484