fbpx

We hopen dat jij je goede bureaustoel die je in maart aangeschaft had niet alweer op marktplaats verkocht hebt. “Thuiswerken wordt weer de norm” klonk namelijk de eerste nieuwe maatregel die we 28 september tijdens de persconferentie te horen kregen. Dit betekent voor veel mensen dat zij hun kantoor opnieuw mogen inruilen voor de studeerkamer, zolder of keukentafel. Maar hoe zorg je er ook alweer voor dat jij thuis net zo productief te werk gaat als dat je dat op kantoor deed? Wij zetten alle punten nog even op een rijtje zodat jij vandaag gewoon weer net zo veel uit je dag kunt halen, zoals dat je normaal gesproken doet.  

Zorg dat je je eigen plek hebt

Je herkent de situatie vast wel als je in de afgelopen periode al eens eerder thuis hebt moeten werken: je zit aan de keukentafel te werken en je partner of huisgenoot is die dag vrij. Waar jij je motivatie al weg voelt zakken, kan hij/zij het gevoel krijgen dat ze in de weg zitten. Zorg er dus voor (mocht dit mogelijk zijn) dat je je eigen plekje in huis creëert waar je niet afgeleid wordt. Zo concentreer jij je beter op je werk en zorg je er daarnaast voor dat wanneer je pauze hebt je je ook echt even van het werk af kan zonderen. Let er trouwens ook direct op dat je werkplek opgeruimd en overzichtelijk is. Ze zeggen niet voor niks: “a clean house is a clean mind”, en zo geldt dat ook voor je werkplek.

Communicatie is de key

In de blog thuiswerken – hoe bevalt het? hadden we het er al over: heldere communicatie is belangrijker dan ooit nu we massaal thuis zijn gaan werken. Ga eens na hoe vaak jij iets nodig hebt van een collega of andersom. Het is daarom belangrijk dat je deze korte lijntjes blijft houden, ook wanneer iedereen thuis werkt. Houd elkaar dus vooral op de hoogte van waar je mee bezig bent en kijk waar je anderen kunt helpen. Hier zijn veel handige tools voor. Zelf maken wij bijvoorbeeld gebruik van de applicatie Slack, waarmee je onder andere met elkaar kunt chatten of videobellen.

Zorg dat je een duidelijke planning hebt

Niets werkt zo lekker als een goed gevulde agenda. Wanneer jij ervoor zorgt dat je precies weet wat je die dag te wachten staat, zal je merken dat je in een flow terecht komt en de tijd voorbij vliegt. Ook zorgt dit ervoor dat je minder snel afgeleid raakt doordat je even niet meer weet wat je moet doen. Je schept zo een verwachting voor jezelf en je werkgever, die je graag waar wil maken. Schrijf op maandag dus vooral op wat je die week klaar moet hebben en vul voor iedere dag je agenda in.

Neem in je pauze ook echt rust

Wanneer je thuis werkt voelt het alsof je hele leven zich rondom het huis afspeelt. Blijf tijdens je pauze niet aan je bureau zitten en ga ook niet met je laptop of mobiel bezig. Besteed deze tijd liever eens aan een blokje om met de hond of doe een boodschapje bij de supermarkt. Op deze manier maak je je hoofd leeg en zal je merken dat je na je pauze weer productiever en geconcentreerder aan de slag gaat.

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484