fbpx

De dagen worden korter en de winterjassen kunnen weer uit de kast gehaald worden: het einde van het jaar nadert. Maar hoe zit het eigenlijk met de vakantiedagen die jij dit jaar niet hebt opgenomen doordat je toch niet op vakantie kon? Geen paniek, deze kun je waarschijnlijk gewoon nog gebruiken!

Hoe lang blijven je overgebleven vakantiedagen geldig?

Niet opgenomen vakantiedagen blijven niet voor altijd geldig. Deze zullen na een half jaar na het kalender jaar waarin deze zijn opgebouwd vervallen. Je overgebleven vakantiedagen van 2022 zullen dus tot 1 juli 2023 op te nemen zijn. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. In een cao of schriftelijke overeenkomst kan er een ander vervaltermijn afgesproken zijn.

Daarnaast zijn er nog uitzonderingen waarbij vakantiedagen pas na 5 jaar verjaren. Dit geldt wanneer het door bijvoorbeeld ziekte simpelweg niet mogelijk was om deze dagen op te nemen. Ook geldt deze uitzondering op bovenwettelijke vakantiedagen.

Ben je benieuwd naar de hoeveelheid wettelijke vakantiedagen waar jij jaarlijks recht op hebt? Met onze handige tool reken je dit gemakkelijk uit!

Verplicht vrije dagen opnemen tijdens de kerstdagen: mag dat?

De meeste bedrijven kiezen ervoor om tijdens de feestdagen dicht te gaan. Maar gaat dit ten koste van jouw vakantiedagen? En mag dit zomaar?

Het antwoord op deze vraag zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Allereerst is er geen wet waarin vastgelegd is dat bepaalde feestdagen (en dus ook niet de kerstdagen) wettelijke vrije dagen zijn voor werknemers. Dit is niet mogelijk doordat er ook sectoren zijn die wel personeel nodig hebben op deze dagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de horeca, supermarkten of zorginstellingen.

Echter kan er wel in een cao of arbeidsovereenkomst afgesproken zijn of je op deze dagen vrij bent of niet. Mocht dit wel het geval zijn, gaan deze dagen inderdaad van je vakantiedagen saldo af. Een werkgever kan daarnaast ook een verplichte vrije dag opleggen zonder deze uit te betalen. Wel moeten de werknemers hier eerst akkoord mee gaan.  

Toch liever uitbetaald krijgen

Tot slot is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om te kijken of je je overgebleven vakantiedagen uitbetaald kunt krijgen. Let wel op: dit geldt alleen voor bovenwettelijke vakantiedagen. Daarnaast kunnen zowel de werkgever, als de werknemer elkaar hier niet toe verplichten. Hier is dus wederzijdse instemming voor nodig. Bij wettelijke vakantiedagen is het daarentegen niet toegestaan om deze af te kopen en deze zullen dus binnen het geldende termijn opgenomen moeten worden.

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484