fbpx

In Nederland hebben we een aantal nationale vrije dagen. Een nationale vrije dag is helaas niet altijd een wettelijke vrije dag. Ondanks dat het officiële feestdagen zijn ben je als werkgever niet wettelijk verplicht je personeel vrij te geven. De meeste winkels zijn tijdens officiële feestdagen gewoon open en in de logistiek wordt vaak gewoon doorgewerkt. Er namelijk geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen een vrije dag voor iedere werknemer is. Er bestaat dus niet zoiets als wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. Je kunt in je cao of arbeidsovereenkomst terugvinden of jij wel vrij bent op feestdagen.

Vrije dagen

Wettelijke vrije dagen

Wanneer in jouw cao of arbeidsovereenkomst staat dat je vrij bent op Goede vrijdag en Hemelvaartsdag kun je deze bestempelen als een wettelijke vrije dagen. Dan is het namelijk contractueel vastgesteld dat je werkgever je vrij moet geven op deze dagen. Scholen zijn vaak gesloten op feestdagen waardoor leraren in de meeste gevallen vrij zijn. Ondanks de verplichte vrije dag worden deze dagen vaak gewoon uitbetaald en gaan deze niet van je wettelijke vakantiedagen af. Zoals eerder benoemd is dit helaas niet voor iedereen het geval. Wettelijk verplichte dagen die voor iedereen gelden bestaan, gelukkig, niet. Wel heeft iedereen recht op wettelijke vakantiedagen. Exact weten welke regels voor jouw gelden? Raadpleeg dan je werkgever, cao of arbeidsovereenkomst.

Nationale vrijedagen (feestdagen)

We kennen dus geen nationale vrije dagen maar wel nationale feestdagen. Veel mensen hebben Goede vrijdag vrij, de vrijdag voor Pasen, wanneer een groot deel van het volk op maandag ook vrij is. Een keer in de vijf jaar is 5 mei, Bevrijdingsdag, een officiële vrije dag voor veel werkenden. Sinds 2014 is voor een groot deel van de bevolking 27 april een vrije dag vanwege Koningsdag. Voor een groot deel van Nederland zijn dit wettelijke feestdagen, een volledig overzicht van feestdagen vind je hier. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt overigens dat Nederlanders een stuk minder vrije dagen hebben dan andere EU-landen. Zowel het wettelijke aantal vrije dagen als officiële feestdagen blijkt relatief minder dan andere West-Europese landen. Voor de meeste vrije dagen kun je het beste naar Zweden emigreren.

Is Goede Vrijdag een vrije dag?

Officieel gezien is Goede Vrijdag een officiële feestdag in Nederland. Maar niet iedereen is vrij op Goede Vrijdag, hoe zit dit precies? Als werknemer is de kans groot dat je niet vrij bent op Goede Vrijdag. Dit is in de meeste gevallen zo, wanneer je zeker wilt weten of je vrij bent op Goede Vrijdag neem dan contact op met je werkgever of kijk in de CAO.

Verplichte vrije dagen

Naast de “wettelijke” dagen kan je werkgever je ook verplichte vrije dagen opleggen. Deze verplichte dagen gaan vaak wel van je vakantiedagen af. Werkgevers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om je de vrijdag na Hemelvaart verplicht vrij te geven. Je krijgt deze dag wel uitbetaald omdat het van je vakantie uren af gaat. Werkgevers mogen je namelijk niet verplichten een onbetaalde verlofdag op te nemen. Organisatie die vast zitten aan een bepaalde vakantieperiode, bijvoorbeeld de bouwvak of schoolvakantie, kunnen je verplichten vakantie op te nemen in deze periode. Welke verplichte dagen voor jouw gelden kun je het beste bij je werkgever opvragen.

HaaeR © 2024
Haaer is ingeschreven bij de KVK te Amsterdam nr. 89563484